top of page
Writer's pictureBistra Stoimenova

Завалията - или за мама, момченцата и мъжките момичета


Не бях съвсем сигурна дали да пиша този епизод на #диванен_критик, но поради заявка от читателка, ще съчетаем полезното с приятното и това ще е епизод И на #вафлички_и_храсти


Наричаме участничките в едно предаване "ергенки". Ей така, супер подигравателно, защото цялото шоу е нелепица на българския ефир. Махленски изпълнения, откровена простащина и пълно отсъствие дори на елементарни познания ниво начално училище. През последните три години се нагледахме на драми, лигавщини и женски интриги.


Само че нищо не можеше да ни подготви за сюрприза от вчерашния "финал". Казано накратко, ергенките на финала наистина заслужават да ги наречем истинския "Ерген" в предаването. Защото се оказаха по-мъже от момченцето, за чието сърце уж се бореха. Жалкото момченце, което беше твърде страхливо да отиде и да им каже "не ме кефиш" в очите. Същото това жалко момченце, което мама заплаши с шамар зад врата и то веднага се отрече от думите си. Много преди да пропее петела и много повече от три пъти, съдейки по интервютата му.


Ама да не избързвам. Преди да разнищя финала, ще разнищя цялата идея на тая простотия. Искате ли да дойдете с мен на едно пътуване из низините на човешките взаимоотношения и шоубизнеса?


За начало, каква е идеята на "Ергенът"? Нямам предвид сеира, без него няма рейтинг. Защо, аджеба, се прави това предаване и какво се опитват да ни "продадат" продуцентите му?


Романтика, любов, щастлив край, интриги. Представете си един съвременен султан и неговият харем, където всяка одалиска се стреми да стане любимка и... ако си изиграе картите добре... следващата валиде султан (*майка на престолонаследника).


Опитват се да представят идеята за предаването като тържество на любовта, равенството между половете (*защото жените се борят за мъжа, а не обратното) и романтиката. Опитват се да ни представят идеята като нещо ново и революционно, обаче... нито е нова, нито революционна, нито пък е прогресивна.


В момента турските сериали не са на мода, но разликата между "Ергенът" и кой да е турски сериал е минимална по отношение на сюжета. Даже мога да кажа, че повечето турски продукции имат по-добри актьори и сценарий, отколкото това наш'то недоразумение на телевизията.


Мога само да кажа едно голямо "браво" на екипа на терен, който първо трябваше да се занимава с безбройните изцепки на участниците и все пак да заснеме що-годе красив материал. Много хубави кадри има ако се абстрахираме от тематиката на предаването.


Обаче, след като е толкова тъпа идеята, защо има участници и в този сезон? Предполагам, ще се съгласите с мен, че няма нищо прогресивно и еманципирано в това да мажеш други жени с торта в лицето или да търчиш почти по бельо наляво-надясно, само и само да спечелиш среща с Ергенина. Всъщност е унизително, поне според мен.


Тогава ЗАЩО, за бога, след първия сезон, жените продължават да се записват? И защо във всеки един от трите сезона има потресаващо малко интелигентни и нормални жени.


На пласмаса, простотия и плеймейтки се нагледахме обаче. Дотолкова, че направо ти писва жестоко. Така че се оформиха три групи "ергенки" - жадните за пари и хонорари, жадните за слава, без значение по какъв начин я получават и под десет процента странни момичета, които наистина са отишли там, за да опитат.


Само че тук няма да обсъждаме одалиските. Няма нужда. Всеки път обсъждаме тях, почти никога не обсъждаме ЗАВАЛИЯТА. Защото предишните двама завалии, колкото и кусури да са имали, накрая поне ИЗБРАХА. Верно, няма значение какво стана нататък, но избраха. И имаха топките да кажат в очите на другата жена, че ще я отхвърлят.


А тук... просто е фарс. Безумен фарс. Няма как да отрека, че миксът от женска плът в това подобие на шоу беше от малки курвета (някои много долнопробни, други нагло лъжещи за възрастта си) и големи какички. Завалията имаше възможност да избере между жени с всякакви професии и умствен капацитет, както и по възраст - от 19 до 40+.


Защо Завалията си е избрал две малко по-големи каки (*от него самия, на 34 и 36) си е лично негов избор. Обаче, това явно бръкна в душицата на СВЕКЪРВИЩЕТО (*евентуалното такова), защото яко имаше какво да обиди тия две жени, щеше.


Какво ли не избълва по техен адрес - за години, за външен вид, прогнози за броя деца, други глупости. А истината е, че да, ок, синът ти е на 28. Разбираемо е, че ще иска сина й да се среща с момиче на годините си. Разбираемо е, че ще е резервирана към жени, по-възрастни от сина й, хеле па с деца. Но при положение, че ти сама си се събрала с бащата на това същото момченце "с багаж" прави коментарите малко нагли.


Защо трябваше да обижда? И то зад гърба на същите жени. Жалко и грозно, което показва и как е възпитала пишлемето, което в целия тоя текст наричам Завалията. Не Ерген, Завалия. Бих ползвала други думи, но вероятно се сещате за тях. Защото нямаше нищо достойно или мъжко в поведението му накрая.


Това момченце е типичния Gen Z/Milllenial нещастник с огромни претенции към жените и нулеви плюсове. Точно като шмульовците от своя вид, подложи участничките в този фарс на 1000 неща и накрая... нищо. Защото той не търси нищо, не предлага нищо, не може да вземе дори решение сам.


Решението в това предаване го взе майката. А пишлемето се съгласи, защото мама така каза. Защото не му пукаше за тия жени и ги направи на глупачки. Отишъл е там да направи едно шоу, ко толку?


Да зарежеш жените в национален ефир с ВИДЕО, без дори да си очи в очи с тях. Ghost-ване по учебник.


"Начесах си крастата, мацета, а сега че си бегам, че мама ме чака за вечеря."


Това ме връща към началото на текста. Дамите, които останаха до края, макар че не ги харесвам, са повече мъже, отколкото Завалията и много други мъже.


Не мисля, че някоя жена иска да е на тяхно място, след видяното вчера. Никоя жена не иска да я правят на маймуна в национален ефир. А те го преживяха и... НИЩО. Защото човекът, заради когото го преживяха е нищо сам по себе си. Не си заслужаваше усилията.


Те го разбраха по най-гадния възможен начин. Няма значение дали е било по сценарий - беше отвратително грозно. Беше проява на шмульо без топки, който избяга така, както правят повечето боклуци в приложенията за запознанства, а и не само.


Което води към края на тази статия и въпроса - с какво "Ергенът" се различава от приложенията за запознанства? Очевидно с нищо. Защото не мисля, че някоя жена ще иска да мине през целия тоя цирк, за да я зарежат със съобщение/видео... в национален ефир.


А на Завалията му пожелаваме да си пие млякото редовно и да си ляга след "Сънчо".


А за формата трябва да варим жито.

コメント


bottom of page