top of page
Writer's pictureBistra Stoimenova

За книгите и хората


Нов епизод от #вафлички_и_храсти достига до вас днес, защото попаднах на много интересна дискусия в необятния интернет. За книги, представяте ли си. Само че за това кой какво е чел, а кое колко струва и защо.


Понеже имам супер много за казване по темата, реших освен коментарите из нета, да взема да спретна и тая статийка, белким послужи на някого за нещо. Преди да започнем с информацията, нека да ви дам твърдението.


Видите ли, електронните книги на български били скъпи, нямало било много е-книги за новите заглавия и изобщо защо била тая алчност на издателствата и пукало ли му на някого изобщо за хората в чужбина? Сигурно не, пишеше авторът, защото иначе щеше да им улесни живота. Като не искали били да има електронни книги, на бг издателствата и авторите не им било пукало за аудиторията извън България.


И ето тук, драги мои, подпалих от 0 до 300 с четвърт завъртане.


Нека да се изясним - за издателствата не знам, ама на авторите ни пука за читателите, без значение къде се намират тези читатели. Искаме да ни четат надлъж и нашир, по цялото земно кълбо, вярвайте ни! От името на всички автори говоря, защото ме съмнява някой да каже "ааа, зарежи, тука не ми трябват читатели". Не сме и толкова прости и да не стоплим, че електронните книги са по-лесни за съхранение и могат да стигнат до повече хора. Наясно сме. Не живеем в каменната ера, с перо и мастилница не пишем (обикновено) и да, запознати сме с научнотехническия прогрес.


Ако има някой, който да мисли повече за читателите от автора на историята, ей ме де съм. Тъй че айде малко по-полека с обясненията.


Обаче тука идват едни проблемчета. Няколко проблемчета, кое от кое по-"прекрасни". Първото и основно нещо е, че не винаги ние решаваме дали книгата ще има електронен формат, или не. Това зависи от политиката на издателството.


Моят издател е категорично против електронните книги. Причината - КРАДАТ СЕ ЛЕСНО. Буквално с едно цъкане и каквато и защита да им сложиш, тя може да бъде разбита. Което, вероятно ще кажете, не е болка за умиране, ОБАЧЕ тук идва проблем номер две.


Когато книгата е нова, ще искате тя да се продава, нали? Ако книгата е излязла преди няколко месеца, би било хубаво първо да се изчерпа първият тираж хартиени книги, преди да се мисли за електронни варианти. Защо? Защото наличието на файл ще накара по-малко хора да посегнат към хартиеното копие. Наличието на безплатен пиратски файл някъде из нета пък снижава шансовете за продажби изобщо.


Къде е проблемът в горното? Кой не е чел книга от "chitanka.com"? Принципно, проблем има, но за читателите той не е видим. Проблемът се ражда, когато се окажеш от другата страна. Първият проблем е за издателите и макар да не мога да говоря от тяхно име, има нещо, което знам.


Ако издател реши да работи с даден автор, това означава, че вижда в този автор потенциал. Не говорим само за качествата на историята (макар в идеалния случай тя също да е взета под внимание), а и за това колко ще се продава една книга.


Какво би станало ако същата тази книга се появи в електронен вариант, лъсне безплатна из нета и започне да се разпространява така? Ниски продажби, които говорят на издателя само едно - че книгата не се продава. Никой издател няма да седне да разследва защо книгата не се продава. За издателството това е неоправдана инвестиция, което пък води до какво? Поставяне на автора под въпрос за следваща книга, т.е. застрашава кариерата на автора (ако изобщо има такава).


Предполагам, ще се съгласите с мен, че от всички възможни причини едно издателство да прекрати работа с теб, тази е най-глупавата. Да, това е апокалиптичен сценарий, но повечето издателства чакат известно време преди да пуснат електронен вариант на новите си заглавия по подобни причини. (четящите издатели, давайте други причини в коментарите)


Следващата причина, поради която едно заглавие няма електронен вариант е лични предпочитания на автора. Противно на общоприетото мнение, не е нито толкова лесно, нито става толкова бързо да се направи електронна версия на текста и не, простото конвертиране от .doc в .epub няма да свърши работа (пробвала съм, та знам).


Сега за доставките и "скъпотията". Отново да се изясним - цената на една книга не се определя от автора. Поне не изцяло от него.


Цените на моите книги са съгласувани с издателя ми, защото ценя неговото мнение, а той зачита моите предпочитания. Водим се от обема на книгата и нейната себестойност, но и от други съображения. Много малко издателства изобщо питат авторите си за мнение. Големите определят това сами, в зависимост от разходите, които трябва да направят за печат, разпространение и реклама на заглавието.


Авторът почти няма думата (казвам "почти", само защото не съм на 100% сигурна) и получава много малък процент от общата корична цена. В зависимост от издателството и автора, този процент обикновено се движи между 10 и 25 (10 е минимума по закон, а 25 е за много известни автори). Големите издателства, като правило, не дават много повече, защото имат и големи разходи за реклама и разпространение и се целят в големи приходи. Изданените от големи издателства са свободни да ме поправят тук, налЕ.


След като се изяснихме защо има или няма електронни книги, да се върнем на поръчките от чужбина. Първо, България не е на Марс, нито е в друга галактика. Доставки вън от страната са напълно възможни и няма да ви струват някой орган на черния пазар. Затова е малко глупаво някой да ми се извинява с "ами аз живея в чужбина и затова". Не, приятелю, ти живееш в чужбина и затова не ти се занимава. Няма друго извинение. Защото ако искаш книгата, нищо няма да те спре. Нито липсата на електронен вариант, нито скъпата доставка. Защото искаш книгата, харесваш този автор и така нататък.


На мене ми се е случвало да чакам книга два месеца и да платя за доставка от САЩ два пъти повече от цената на самата книга, защото просто харесвам автора и историята. В момента чакам друга книга и ще я чакам осем месеца, докато излезе и ми я изпратят (от Англия). Нито локацията, нито цената на доставката, нито времето, което ще чакате е извинение.


Защото когато човек иска да направи нещо - намира начин. Ако не иска да го направи - си търси причини. Тъй че, скъпи съотечественици, живущи вън от нашата рОдина, много ви моля, не излизайте с алогични половинчати извинения. Не е срамно да кажете, че не искате да купите или прочетете дадена книга. Срамно е да лъжете.


Весел петък!



Comments


bottom of page