top of page
Writer's pictureBistra Stoimenova

За меренето на "достойнството"

Днес, може би най-мъжкия празник в календара ни, искам да си поговорим за нещо. Първо - честит имен ден на всички, които празнуват на тая дата :) Да ви е живо и здраво името, щастие и успехи да ви носи!


Но постът не е за това, нито за нарушените права на змея от лицето Свети Георги преди не знам колко си хиляди години.


Нова порция от #вафлички_и_храсти ще е, тъй като пребиваването ми в нета напоследък спомага да ме избива на философия. Не за друго, просто нямам разрешително за огнестрелно оръжие. Засега.


Ще си говорим за мъжете и жените, по-скоро за псевдомъжете. Сещате се, онези мамини синченца, които си траят като... женски полов орган, вместо да кажат какво всъщност мислят, изчезват яко дим при първия проблем и се държат пасивно-агресивно с жените (твърде по женски), само защото никоя не може да оцени съмнителния им потенциал. Мама им е казала, че имат огромен потенциал, ама светът нещо е на друго мнение.


Вероятно вече ви е станало ясно, че този текст идва с дебело предупреждение за съдържанието и изказа ми. Ако се чувствате засегнати, се напълно свободни да се махнете от полезрението ми. Сори, нот сори.


На всички, които четат това и се чудят "какво е станало пък сега", споко. Нищо не е станало. Просто днес ми светна нещо и реших да го споделя с вас. А по този параграф се чудя от години.


Момичета, дами, жени - ЛЪЖАТ НИ! Лъжат ни най-долно и безочливо от десетилетия. От мене да знаете, мъжете НЕ си търсят умни жени. Може да тръбят, че го правят, може да настояват, че искат жената да има акъл, но ЛЪЖАТ!


Не се търси акъл, нито академични постижения, нито теми на разговор. Не се търси дори емоционална интелигентност. Не се търси човек, с когото да могат да си говорят или човек, който може да изкаже аргументирано мнение. Нищо подобно!


Като казват "акъл", мъжете имат предвид, че искат жената да е способна (евентуално, но незадължително) да си напише името без правописни грешки. За всичко останало ще компенсира външния ви вид. Ако го имате, де. Ако го нямате, изобщо не се занимавайте, няма да компенсирате липсата на вид с акъл. Защото те не искат акъл, а да се възторгвате от техните постижения, да се съгласявате с тяхното мнение и изобщо да сте тяхно ехо. Именно ехо, всяко отклонение е нежелано. Просто, нали?


Наличието на мнение, хеле па различно от тяхното, води до категорично отричане и проява на истинската им същност - която на повечето изобщо не е мъжка. Защото няма нищо мъжко в грозни подмятания, пасивна-агресия или откровени махленски обиди.


Преувеличавам, предполагате и клатите глави неодобрително. Уви, не, мили дами! Даже смекчавам реалността.


Жалкото ми пребиваване в едно приложение за запознанства ме срещна с повече ощипани госпожици с чупливи топчици, педали по душа и откровени страхливци, отколкото мога да понеса психически. Ако съдим по резултатите от там, Преходът е възпитал поколение льольовци, които смятат, че от жената се очаква да:


- чисти, готви, прислужва и обгрижва мъжа

- достатъчно умна само и за всичко да се съгласява с мъжа

- се откаже от себе си, целите си и желанията си само и само мъжът да е доволен, тъй като той е основният смисъл в живота й (иначе е мръсна кариеристка, а те такива ги плюят)

- заработва достатъчно, за да не пипа заплатата на мъжа дори и за общи разходи (за храна, сметки, жилище)

- се оправя сама с абсолютно всички проблеми в живота си без чужда помощ или подкрепа (и най-важното, без мрънкане, щото това са "женски глупости", а той с това не може да се занимава)

- помага на мъжа във всички проблеми, които той има и ако може му ги решава

- организира всичко в съвместния им живот, включително транспорта

- идеално, има кола и книжка, за да го вози, тъй като той няма и няма намерение да има (*от какъв зор, така му е нисък въглеродният отпечатък)


Ако това ви се вижда преувеличено, почакайте - повечето образи имат и още претенции, които не си струва да изброявам. Но на фона на това предлагат... само онова, което им е в гащите, ама ако може по-бързо, защото нямат време да чакат.


Не мога да си обясня как синовете на поколението, което може да сглоби УАЗ, КАМАЗ и други производни машини, ходи с колата си и до тоалетната и яде всичко, стига да не са натрошени керемиди, е толкова калпаво. Как се родиха тези инфантилни недоносчета, драги съотечественици?


Има огромна разлика между момче и мъж, а повечето представители на уж силния пол дори не са момчета. Познавам момчета на по 20, които са много по-зрели и оправни от мъже на 30-40+. Защо ли? Защото мъжете-милениъли са си останали момченЦА. Именно момченца, които очакват мама да ръкопляска, когато си избършат задника и реват за всяко второ нещо. МомченЦА, които не са научили, че единственият човек, който отговаря на критериите от горе (евентуално) е... собствената им майка и че в едни отношения трябва и двете страни да дават по нещо.


Да оставим настрана печалния ми опит с псевдо-отношения и кофти материал и да предположим за момент, че и аз имам заслуги за подобни реакции. Общуването е от двама, минимум, нали така?


Ама какво мога да кажа за останалата измет, която си е направила кочинка в тая или оная социална мрежа? Не говорим за отношения, а за елементарно общуване в писмен вид, което предполага поне елементарна интелигентност/грамотност. Или пък не?


Който ме следва от известно време, сигурно е забелязал как споделям постове от Threads, където си имам работа с меко казано пълни идиоти. За мене е мистерия как тая социална мрежа е събрала двете пълни противоположности на социума - супер интелигентни хора и долнопробната утайка на обществото.


Под всеки мой пост там се намират поне двама-трима неграмотници, които много държат да ми покажат, че са по-по-по-най, но с такива "аргументи", че хамалите на Женския пазар ще им завидят. За мен си остава мистерия какво кара един мъж да си мери мъжкото достойнство с човек, който такова по начало няма. Това, че някой е на друго мнение не ти дава право да сипеш грозни квалификации за него, външния му вид, сексуалния му живот, работата му и така нататък. Защо го правиш наистина? Защото мама те е научила, че всички трябва да ти се кланят? Или защото тате не ти е бил два шамара навреме? Може би и двете.


Също е мистерия как онова в гащите ти те прави повече от някой друг с друго нещо в гащите? На какво са ги учили тия момчета 30+ години, бре?! По-точно, на какво не са ги учили.


Също толкова притеснително е, когато в хода на разговора се окажа по-мъж от индивида, който ми се дуе. То не е трудно, мили дами, вие също сте били на мое място неведнъж. Просто се изисква да си държиш на думата, да казваш истината в очите и да не си с ръцете в задника. В случая с подобни онлайн тролове, моментът в който прибегнат до грозни нападки от сексуален характер, ми е ясно, че по душа са педали.


Процентът на педалите по душа с чупливи топчици е толкова висок, че нормални индивиди в онлайн пространството почти не се срещат. Вечно има някой "тригърнат", засегнат и многознаещ, който държи пасивно-агресивно да те принуди да млъкнеш, обяснявайки ти колко си тъпа. Случва ми се многократно и от време на време ме дразни, от време на време е смешно. Откога стана мъжко да обиждаме жените? Сетих се - откакто мъжете станаха по-жени от нас (ама с по-големи претенции).


Затова, мили дами, не се лъжете - на никого не му пука дали имате акъл. Всъщност, "главата за бизнес" на повечето мъже не им трябва. Искат тялото ви за грях и слугинаж, тъй да се каже. Ако, недай Боже, имате акъл, но не разполагате с тяло за грях - стягайте се и приемете отсега факта, че ще се оправяте сами. Е, освен ако не искате да влачите на гърба си търтей цял живот.


Мъжете-милениъли можем да ги отпишем като пропиляно поколение, но все пак има надежда.


Скъпи майки, правете от синовете си мъже, не мамини синчета! Учете ги да поемат отговорност, да могат да се справят в живота и да бъдат опора на бъдещата ви снаха.


Скъпи бащи и братя - не оставяйте само на жената в семейството да възпитава, вашата роля е също толкова важна. Вие сте модел за поведение на тези момченца. Ако вие не се държите като мъже, малко е вероятно и следващото поколение да го направи.

Comments


bottom of page