top of page
Writer's pictureBistra Stoimenova

Чукчи читател - From Lukov with love


Време е за нов епизод на #чукчи_читател с една книга, която нарочно задържах месеци, преди да напиша ревю. Защо? Защото е идеална за месеца, в който всички се чувстват влюбени. Както, предполагам, вече се досещате, става дума за любовен роман.


Тук е моментът да отбележа - не чета любовни романи често и всъщност изобщо не харесвам жанра. Някак, не намирам за логично или реалистично героите да се награбят на страница две, съжалявам, нито си падам по порно на хартия. Обаче, когато прочетох няколко ревюта на книгата в инстаграм, ми се видя забавно.



А книгата е? "From Lukov with love" на Мариана Запата (преведена на български като "Огън на леда"). Отсега казвам, изобщо не харесвам бг корицата. Защото не предава абсолютно нищо от историята. А историята е толкова за любов, колкото и за фигурно пързаляне.


Гледали ли сте филма "Ледената принцеса" (на английски е "Ice Princess" и е от 2005)? Не? Гледайте го! В него има точно същото - много фигурно пързаляне, страхотна главна героиня и мъничко любов. В този филм едно дяволски умно и красиво момиче се отказва от стипендия за Харвард (да, знам, звучи идиотско, но в рамките на филма има логика), за да преследва мечтите си да стане професионална състезателка по фигурно пързаляне.



Книгата на Запата ни разказва какво би се случило десетина години след края на филма. Какво би станало с героинята вече към края на кариерата й на състезателка? Ще разберем с историята на Джасмин, главната героиня в книгата. Джасмин е на 26 и вече започва да мисли за отказване. Фигурното пързаляне е целият й живот, но без партньор, няма как да се състезава. Кариерата й на състезателка някога е започнала много обещаващо, докато... ами, докато се е оказало обратното. Джасмин няма медали, има само разочарования, а това не помага да си намери партньор. Докато не получава предложение, на което просто не може да откаже - да се състезава в двойка с Иван Луков, който е буквално звезда на фигурното пързаляне. Двамата се познават от деца и естествено... прехвърчат искри.


Само че ако очаквате да се изклецат в съблекалнята още във втора глава, сбъркали сте книгата. В историята има много повече за героите и за фигурното пързаляне като спорт, отколкото горещи сцени и това дяволски много ми харесва! Героите са логични, много истински. Буквално виждам себе си на мястото на Джасмин (не че някога съм карала кънки), но виждам ината, желанието да печели, виждам разочарованията. Харесвам я и искам да получи своя шанс. А Иван, през половината книга ми идеше да му счупя главата, ОБАЧЕ се оказа стабилен пич. В книгата разглеждаме главно отношенията, как двама души ще минат от кръвни врагове (според Джасмин) до влюбена двойчица. Има много за пързалянето, супер забавни диалози и Джасмин... абе, страхотна е! Просто вижте в книгата, няма да ви издам края, но ще кажа, че има всичко на всичко една гореща сцена и точно това супер много ми харесва!


Вземете препоръка от човек, който НЕ чете любовни романи - книгата си струва! Ако не обичате лигави истории, ако искате готини логични герои, забавни диалози, остроумна разказвачка и харесвате фигурното пързаляне - ето ТОВА е книгата!


Дочух, че в повечето книги на Запата романтиката е сблъскана в самия край на книгата и е малко, така че със сигурност ще преслушам и другите й книги. А вие? Пуснете си филма поне, много е готин...

Comments


bottom of page